torstai 21. joulukuuta 2017

Pöytänä oli pirtugallonoita, lisää gallonoita oli istuimena, emännän helmojen alla.

Rapakossa asuessa Juho Partanen toimi Kaukaan ja Schaumanin höyrylaivoissa kapteenina. Hän työskenteli sisävesilaivoissa ja tervahöyryissä. Juho-ukko toimi myös luotsina, kun Rapakon ympäristöstä haettiin puita. Laivoilla kuljetettiin puita ja muuta rahtia Pietariin saakka. 




Poikieni Timo-isän isänäidin Maija Dahlströmin o.s. Partanen vanhemmat Juho Partanen (1875 Sulkava) ja Emilia o.s. Kukkonen (1877 Sulkava) solmivat avioliiton vuonna 1898.

Partaset asuivat Kesamonsaari 1:ssä, jossa Juho-ukko oli renkinä. Sieltä he muuttivat Muhasaareen Behmin taloon, jossa asui palvelijoita. Käytettävissä oli vain yksi huone perhettä kohden. Seuraava koti heillä oli Aholahdessa hovin torppareina. Lapsia Juholle ja Emilialle syntyi yhdeksän. Juho-ukko rakensi yhdessä Emilian Ville-veljen kanssa talon Rapakkosaareen. Perhe muutti sinne asumaan vuonna 1924.
                                                         
Emilia Partanen Rapakkosaaren kodin pihalla.


Asta Törn:
Saunailtoina Juho-ukko innostui kertomaan tarinoitaan istuessaan kiikkutuolissa. Me lapsenlapset keräännyimme hänen ympärilleen kuuntelemaan. Ukko kertoi matkoistaan Saimaan kanavan kautta Koivistolle ja Pietariin. Ukon kertomukset olivat parempia kuin sadut.
Juho-ukko oli salakuljettanut siskonsa perheen Pietarista Suomeen ollessaan tervahöyryssä kapteenina. Metristen halkojen sekaan oli tehty maja, ja sinne oli siskon perhe piilotettu. Pian tämän jälkeen syttyi sota. Ilman Juho-ukon apua perhe ei olisi päässyt Suomeen.

Pirtuakin salakuljetettiin. Laivan emäntä pantiin kannelle perunoita kuorimaan. Pöytänä oli pirtugallonoita. Istuimena, emännän helmojen alla, oli lisää gallonoita. Possuja oli vielä ympärillä varmistamassa, että pirtua ei ostattaisi etsiä.

Ukko kertoi myös:
Pietarissa on niin pitkiä naisia, että kusi kiertää kolmasti jalan ympäri ennen kuin menee maahan.”

Ukko Juholla oli tapana laulella tarinointinsa päätteeksi:
Älkää te ostako Virolaista viinaa. Virolainen pettää, myy pirtuna saippua vettä.

 
 Soutelua Rapakkosaaren kodin edustalla 1900-luvun alkupuolella.


Juho Partanen kuoli Savonlinnassa 17.6.1957 ja Emilia Partanen 7.11.1962.

Helena Dahlström

Pohjautuu Asta Törnin haastatteluun 24.11.2014 ja helmikuussa 2015. Asta on Juhon ja Emilian Tyyne-tyttären tytär.
Kuvat: Asta Törn


1 kommentti:

  1. Olipas ihana lukea tämä tarina ja nähdä kuvia, Juho ja Emilia ovat myös miun esivanhempia :)

    VastaaPoista