keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Aikamatka merkittävän tiedemiehen professori R.A. Hirvosen jäljillä Savonlinnasta Helsinkiin, Havaijille, USAN:n Ohioon, Brasiliaan



Kuvassa on tuomiokapitulin vahtimestari Simo Hirvosen perhe. Simo-isän ja Wenla-äidin kanssa ovat lapset vasemmalta Ester, Helvi, Ilmari, Sylvi, Tyyne ja Aarne. Reino Antero puuttuu kuvasta.

 Heikki Ollinpoika Hirvonen (1809) ja Kristiina Ollintytär Venäläinen (1809) Jouhenniemi 2:sta
olivat Reino Antero Hirvosen isoisän torppari Heikki Juhana Heikinpoika Hirvosen (1844) vanhemmat. Heidän poikansa oli tuomiokapitulin vahtimestari Simo Hirvonen (1870), joka oli 
professori Reino Antero Hirvosen isä. R.A. Hirvonen syntyi 14.11.1908 Savonlinnassa
R.A.Hirvonen oli minun mummoni Henriikka Vaalamäen o.s. Hirvonen kanssa toisia serkuksia. Pysyitte varmaankin kärryillä? Osaan sanoa sen huomattavasti monimutkaisemminkin.           

Reino Antero Hirvonen pääsi ylioppilaaksi 1926 Savonlinnan lyseosta. Hän suoritti filosofian kandidaatin tutkinnon 1931 Helsingin yliopistossa ja väitteli tohtoriksi 1934. Hän työskenteli Geodeettisessa laitoksessa assistenttina vuodesta 1929, valtiongeodeettina 1933 -1938 sekä Helsingin Teknillisen korkeakoulun geodesian lehtorina vuodesta 1936. Geodesian professoriksi Teknilliseen korkeakouluun hänet nimitettiin 1950.  Hän hoiti maanmittauksen ja tähtitieteen koulutuksen tehtäviä eläkkeelle jäämiseensä saakka 1975.  

R.A. Hirvonen oli hyvä kouluttaja, ja esimerkin antaja. Olipa sitten kyseessä kolmiomittaustornien rakentaminen, auringonpimennysretkikuntien johtaminen, geodesian opettaminen niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa tai eri tieteellisten yhdistysten vetäminen. Hän kuului omana aikanaan kansainvälisesti tunnettujen suomalaisten geodeettien joukkoon.   

R.A. Hirvonen hoiti 1950-luvulla usean vuoden ajan geodesian professorin opetustehtäviä USA:ssa Ohion valtion yliopiston tutkimussäätiössä, ”Mapping and Charting Laboratorynimisessä osastossa. Siellä suoritettiin W. A. Heiskasen johdolla laajaa kansainvälistä maanmittauksen ja tähtinavigoinnin tutkimustyötä. Hirvosen tieteellinen toiminta sisälsi mm. kymmeniä geodesian eri aloja käsitteleviä tutkimuksia, joista monella on yhä pysyvä tieteellinen merkitys. Hänen keskeisiä julkaisujaan väitöskirjan lisäksi olivat ”Gravimetrisen geodesian uusi teoria” (1960) ja ”Tasoituslasku” (1966). Näissä julkaistiin hänen kehittämänsä matemaattiset kaavat, joiden avulla monimutkaiset laskelmat pystyttiin tekemään nopeasti ennen tietokoneiden yleistymistä. 

Hirvonen perehtyi alaansa monipuolisesti osallistumalla jo nuorena kolmiomittaustornien rakentamiseen Lappia myöten. Hän toimi sotien aikana topografiakomppaniassa sekä suoritti sotien jälkeen murtoviivamittausta Lohjalla. Hänen merkittävimpiin kansainvälisiin tutkimusmatkoihinsa kuului toimiminen auringonpimennysretkikunnan johtajana Brasiliassa 1947. Havaijin yliopiston tutkijaprofessorina hän työskenteli 1968. Maanmittaustieteiden seuran puheenjohtajana hän toimi 1951–55 ja aikakauskirja Maanmittauksen päätoimittajana 1952–76. Hän toimi myös Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan varapuheenjohtajana opettaen opiskelijoille mm. kaukoputken avulla tähtitieteen saloja.

 Reino Antero ja Linnéa Hirvosen perhe 1940-luvulla. Vanhempien kanssa kuvassa ovat lapsista Esko, Eero, Sinikka ja Lauri.


Hirvonen auttoi maapallon tarkan muodon määrittämisessä. Se ei ole pallo! Maapallon painovoimat vaihtelevat, maapallon vetovoima, eli 100 kg ei paina joka paikassa yhtä paljon vaan vaihteluita on. Nämä laskelmat tarvittiin, jotta pystyttiin määrittämään tarkasti satelliittien lentoradat.
Myös tähtitiede oli R.A. Hirvoselle tärkeä. Hän pystyi laskemaan tähtitieteellisiä laskuja. Niiden avulla hänen laskukaaviollaan USA pystyi lentämään kuuhun.Suomalaiset tiedemiehet tekivät näitä laskuja USA:ssa 1950-1960 luvuilla ja Hirvonen oli niissä mukana.

Savonlinnan lyseo kutsui R.A. Hirvosen pitämään juhlaesitelmän juhliessaan merkkivuosia, esimerkkinä siitä miten lyseon opiskelija eteni maailman johtavien alansa tiedemiesten joukkoon.


R.A. Hirvonen oli kristitty tiedemies. Hän julkaisi myös useita teologisia kirjoituksia. Reino Antero Hirvonen kuoli 16.8.1989 Helsingissä.  Hänet on haudattu Savonlinnaan Talvisalon hautausmaalle.



Hirvosen suvun kesähuvila Savonlinnan eteläisessä saaristossa. Huvila on perinteinen Saimaan kesähuvila. Se on museoviranomaisten suojelema kohde, jota perikunta hoitaa. 

Kärryistä puheen ollen voisimme kenties tehdä aikamatkan Kerimäen Jouheniemi 2:een.

Helena Dahlström

Lähde: Reino Antero ja Linnéa Hirvosen pojat Eero ja Lauri Hirvonen sukukirjassa Päremökistä lähtöisin Kerimäen ja Punkaharjun Venäläisiä.







                                                                                                            

2 kommenttia: